Home
Typography

030 Utrecht Duurzaamheid - Wat hebben bekende Nederlanders Jan Terlouw en Babette Porcelijn gemeen? Ze zetten zich allebei in voor duurzaamheid. En je kunt zowel de ex-politicus als de duurzaamheidspionier in oktober in de ogen kijken op het Domplein. Van 7 t/m 14 oktober vind je daar het festivalhart van Duurzame Week waar je ontdekt hoe makkelijk, leuk en lekker groen doen in de Domstad is.

Een grote glazen kas vormt het centrale trefpunt van het Utrechtse duurzame festival. Duurzame Week inspireert met deze blikvanger een breed publiek om groen te doen. “De kas zal een echte ontmoetingsplek zijn”, vertelt initiatiefneemster Margit Végh, “van duurzame professionals tot nieuwsgierige voorbijgangers; iedereen kan hier het goede groene leven proeven én ervaren.”

In de Kas geniet je niet alleen van een lokaal, biologisch biertje, maar raak je ook geïnspireerd door kunstinstallaties en productpresentaties, en doe je ideeën op tijdens lezingen en workshops. Zo krijg je 10 oktober alles te horen over groene energie van Markus Schmid, en vertelt Babette Porcelijn op 11 oktober alles over de verborgen impact van ons consumptiegedrag en hoe we die kunnen verminderen.

 

Duurzaam doen voor jong en oud
Maar er is meer: Duurzame Week biedt een afwisselend programma voor jong en oud. Op 10 oktober, de nationale Dag van de Duurzaamheid, spreekt Jan Terlouw in het Academiegebouw.
Rond de Kas is er op 7 en 8 oktober een duurzame markt. Je kunt meedoen aan de duurzame bedrijven fietsroute of je duurzame kennis testen tijdens de pubquiz. Voor kinderen staan de Duurzame Ontdekbus en de Van-grond-tot-mond bus klaar. De uitreiking van de Duurzame Week Awards vormt de spetterende afsluiting van het festival. Tijdens deze feestelijke avond reikt een vakjury prijzen uit aan de duurzaamste initiatieven van Utrecht van 2017.

Het hele programmaoverzicht staat op www.duurzameweek.nl.

Waarom Duurzame Week
Duurzame Week is een initiatief van inwoners en ondernemers in Utrecht, die het belangrijk vinden om te leven in een groene en gezonde stad. De organisatie is volledig in handen van vrijwilligers. Initiatiefneemster Végh: “We willen op een laagdrempelige manier laten zien dat duurzaamheid niet heel lastig, suf en duur hoeft te zijn. Utrecht zit bovendien vol groene ondernemingen en initiatieven. Wij bieden ze een podium.” Het motto van de week is 'Green up your life!'. “We willen mensen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wonen, werk, eten, spullen en vrije tijd laten ontdekken”, legt Végh uit. “Maar zeker ook eenvoudige, praktische tips en informatie geven over groen doen”, benadrukt ze.

 

030 Utrecht Economie & Duurzaamheid - Met de herontwikkeling van het evenementencomplex richt Jaarbeurs de ogen op de toekomst.

Lees meer...

Foto: Joris Louwes (DW 2019)

030 Utrecht Duurzaamheid - Het is ongekend wat er op dit moment in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt. De organisatie van de Duurzame Week in Utrecht volgt de RIVM-maatregelen nauw en neemt deze zeer serieus. De gezondheid van eenieder staat wat ons betreft altijd voorop.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Alpine, de Utrechtse marktleider in gehoorbescherming, bouwt zijn positie verder uit met de overname van het Franse Acoufun; een specialist in gehoorbescherming. Bovendien wordt de groep hiermee, middels exclusieve partnerships met Formula 1®, MotoGP™ en 24h du Mans®, wereldwijd leider in gehoorbescherming bij gemotoriseerde events.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij & Politiek – Als voetganger is het even wennen aan al die nieuwe regels die momenteel zijn ingevoerd voor de binnenstad van Utrecht. Het gaat ook allemaal niet vanzelf en dus moeten verkeersregelaars met de regelmaat van de klok ingrijpen.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij  – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben. Daarnaast hoeven rechtzoekenden geen contact op te nemen met het Juridisch Loket voor korting op de eigen bijdrage bij doorverwijzing naar een advocaat.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij/Gezondheid/Lifestyle - Dak- en thuislozen in opvangcentra worden in het hele land goed in de gaten gehouden door onder andere Het Leger des Heils.

Lees meer...

Fotograaf Ben Houdijk

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Boekhandel Broese behoort tot de oudste en grootste boekhandels van Nederland. Veertig jaar lang vormde Broese een begrip op de hoek van de Oudegracht en de Stadhuisbrug. Maar het huurcontract met de gemeente Utrecht liep ten einde.

Lees meer...

030 Kunst & Cultuur - Het zijn spannende weken voor museum IJsselstein. Als de gemeenteraad niet akkoord gaat met een additionele subsidie moet het museum zijn deuren sluiten.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Het bestaat al een paar jaar, maar het wordt steeds drukker op de Utrechtse grachten. De grachten van de Domstad lenen zich perfect voor een relatief nieuw fenomeen: suppen. Op een grote, stabiele surfplank rechtop rond peddelen.

Lees meer...

030 Utrecht Lifestyle/Gezondheid - Op donderdag 12 maart van 19.00 tot 21.00 uur organiseert ‘Utrecht in Dialoog’ een avond bij  Bosshardt Zuilen waar men met elkaar in gesprek gaat over ‘Lekker en gezond eten’.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Jacqueline Rosier van de Friese voetbalvereniging Drachtster Boys is gisteravond uitgeroepen tot Clubheld van het Jaar 2019. Twaalf provinciewinnaars kwamen gister samen in Utrecht voor de landelijk uitreiking. Een vierkoppige jury met onder meer oud-schaatser Erben Wennemars koos uiteindelijk unaniem voor de inzending uit Friesland. Volgens de jury is Rosier de drijvende kracht achter de voetbalvereniging. Daarnaast zet zij zich maatschappelijk in middels een samenwerking met het naburige AZC. De Friezin ontvangt naast de eervolle nationale titel 'Clubheld van het Jaar 2019' een groot feest voor de gehele club. De Clubheld van het Jaar verkiezing is een initiatief van het AD en de regiotitels (PZC, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia) in samenwerking met Rabobank, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt