Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

030 Utrecht Lifestyle & Gezondheid, duurzaamheid - De nieuwe politieke partij Splinter pleit voor liberalisering van recreatieve en medicinale cannabisproducten om de economische schade door corona in te lopen. Het recreatief gebruik mag daarbij niet toenemen.

Splinter richt zich op groene, liberale en progressieve thema’s. Als running mate (nr. 2) op de lijst Splinter maakt juriste en tuinbouwdeskundige Marjan Schnetz zich hard voor legalisering van cannabisproducten.

Binnen vijf jaar economische coronaschade inlopen
Canada legaliseerde op 17 oktober 2018 als eerste land recreatieve wiet. Vorig jaar werd in het land met nog geen twee keer het aantal inwoners van Nederland een omzet van 1,7 miljard euro gerealiseerd. Nummer 2 van de lijst, Marjan Schnetz: “Onder de noemer ‘verbreding van de belastingbasis’ gaan burgers de wrange vruchten plukken van het economische coronabeleid van het kabinet-Rutte III. Tegelijk laat Nederland miljarden euro’s liggen met achterhaald cannabisbeleid. We kunnen binnen vijf jaar de economische schade van de coronacrisis inlopen.”

Splinter wil cannabisproducten benutten als een belangrijke inkomstenbron van de overheid, net als alcohol en tabak. Hierdoor kunnen andere lastenverhogingen worden afgewend. Ook de Nederlandse tuinbouwsector en logistieke sector zullen enorm van de liberalisering profiteren en op grote schaal kunnen gaan exporteren naar landen waar cannabis al legaal te verkrijgen is.

Decriminalisering en belastinginning
Eerlijke voorlichting of het testen van cannabisproducten op kwaliteit is nu verboden, omdat dit het gebruik zou promoten. Volgens Splinter moeten consumenten weten wat ze gebruiken en welke effecten dat op je lichaam of geest heeft. Bij de teelt of de verwerking van cannabis kunnen schadelijke stoffen worden toegevoegd. Dit wordt straks door verplichte veiligheids- en kwaliteitscontroles voorkomen.

Cannabis gaat, net als tabak, alleen in speciaalzaken worden verkocht die daarvoor gecertificeerd zijn en alleen aan volwassenen. Bewijs van volwassenheid is nodig, identificatie niet, ook niet voor buitenlanders. Neemt het gebruik van cannabisproducten niet af ten opzichte van nu, dan wordt de accijns op de producten verhoogd.

Over Splinter
Splinter is een nieuwe politieke partij die op lijst 22 meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Lijsttrekker Femke Merel van Kooten-Arissen is Tweede Kamerlid en organiseerde de Zorgbonus voor al het zorgpersoneel. Splinter zet in op de liberalisering van cannabis om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. Meer informatie.

Over Femke Merel (lijsttrekker)
Femke Merel van Kooten-Arissen is lijsttrekker van de nieuwe partij Splinter. Vorig jaar kwam ze als Tweede Kamerlid op voor mensen met vitale beroepen door de Zorgbonus van 1.000 euro te organiseren. Ook wil zij gratis sport voor iedereen onder de 18 en afschaffing van de belasting op fruit en groente. Meer informatie.

Over Marjan (nummer 2)
Marjan Schnetz is de nummer 2 van de nieuwe partij Splinter die zich richt op het liberaliseren van cannabis. Als kamerlid zal zij zich naast cannabis richten op meer ICT deskundigheid bij de overheid. Ook wil zij de privacy beter beschermen. Meer informatie.

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

29 juni 2022

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

HEMA

Runners Date