Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

030 Utrecht Sport - Het bestaat al een paar jaar, maar het wordt steeds drukker op de Utrechtse grachten. De grachten van de Domstad lenen zich perfect voor een relatief nieuw fenomeen: suppen. Op een grote, stabiele surfplank rechtop rond peddelen.

SUP School Domstad
SUP staat voor ‘stand-up-paddle’ en is ontstaan door surfinstructeurs die op hun surfboard gingen staan om beter zicht te hebben op hun leerlingen. ,,Het is overgewaaid vanuit Hawaï en inmiddels al behoorlijk populair”, vertelt Yvonne (Timmermans), eigenaresse van SUP School Domstad. De eerste officiële SUP-school in Utrecht.


Liefde op het eerste gezicht
Yvonne Timmermans ontdekte suppen tien jaar geleden in haar zoektocht naar een opblaasbare kano. ,,Ik zag een opblaasbare SUP  liggen en vroeg me af wat het voor iets was. Dat ben ik toen gaan uitzoeken", legt ze uit. Na vele internetfilmpjes besloot Yvonne een jaar later zelf een board te kopen. ,,Ha ik was meteen enthousiast". Yvonne lacht. Ze werpt een trotse blik op haar SUP-board.  ,,Ik heb geen les gehad maar mezelf leren suppen. En na tips van andere suppers startte ik in 2014 met een instructeurscursus." De cursus liet Yvonnes hart steeds sneller kloppen.  ,,Mijn enthousiasme voor suppen werd steeds groter. En daarom ben ik nog datzelfde jaar SUP School Domstad begonnen." De eerste paar jaar moesten deelnemers bij een openbare steiger opstappen, maar vanaf 2016 zit Yvonne op de huidige locatie onder de Krommerijnbrug. De ideale plek voor een SUP-school. ,,Heel handig onder een brug. Ik gooi de boards zo het water in en suppen maar". En gesupt wordt er, Het aantal aanvragen voor lessen is minstens verdubbeld ten opzichte van deze tijd vorig jaar.”

Corona bedankt
Utrechters trekken massaal het water op. Zeker de laatste twee maanden lijkt de populariteit van de sport te zijn geëxplodeerd. ,,Door corona zoeken mensen andere vormen van vertier”, legt Yvonne uit. ,,Vooral op het water is het goed vertoeven en kan je makkelijk afstand houden.” En het lijkt moeilijker dan het is. Zo haalt bijna geen enkele beginneling een nat pak. ,,Nee eigenlijk valt er zelden iemand in het water. Veel mensen denken dat je een goed evenwichtsgevoel moet hebben en dat het lastig is. Maar dat valt allemaal reuze mee.” Alle leeftijden manoeuvreren door de grachten op hun SUP-board.


Meer Utrechtse SUP-scholen
Sinds een paar weken is Utrecht weer een SUP-school rijker.  Er is een gloednieuwe SUP-school bij ’t Oude Tolhuys geopend. ,,Ik heb goed contact met SUP SUP CLUB. Onze werkwijzen zijn zeer vergelijkbaar.” Yvonne ziet de school niet als concurrent.  ,,Nee, het verschil zit ‘m meer in het werkgebied. Ik richt me meer op de binnenstad en zij op het buitengebied.”


Ervaring
Tijd om het te proberen. Samen met mijn maatje boek ik een les bij SUP School Domstad. Het zonnetje schijnt als we ons melden bij Yvonne onder de brug. ,,Nou het is in ieder geval niet koud als we in het water vallen”, grapt hij. We zijn allebei redelijk onhandig en van een goed evenwichtsgevoel is geen sprake. Onze verwachting is dan ook dat we beiden in het water belanden. Niets is minder waar. We volgen keurig de instructies van Yvonne en peddelen al snel moeiteloos door de grachten van Utrecht. Al suppend bewonderen we de schoonheid van de historische binnenstad.

 

Nena Vlas, correspondente regio Utrecht

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

14 augustus 2020

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Advertentie

D Reizen

Center Parcs