Politiek & Maatschappij
Typography

Den Haag, laat je ballen zien

030Utrecht Maatschappij – Utrecht bereikt zo langzamerhand de grens voor daklozen maar het aantal blijft maar toenemen. Maar ook gemeenten als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kampen met deze steeds verder toenemende aantallen. Het wordt tijd dat de koppen bij elkaar worden gestolen om onderzoek te doen naar fundamentele oplossingen. De steden vragen het Rijk dan ook om hulp om deze tijding te keren. Wat een dramatische tijdingen! Wat een ellende voor een land waarin nog steeds wordt gepretendeerd dat de economie hoogtij viert en dat het sociale opvang-netwerk zo goed is geregeld.

De vier grote steden melden aan minister-president Mark Rutte, minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, Nederlands politica van de Democraten 66, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III, dat de grens nu echt is bereikt en dat er daadwerkelijk eens echt iets wordt gedaan aan dit probleem. De afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd heeft, gestegen naar ongeveer 40.000. Wat een verontrustende cijfers!

Meer beschikbare woningen
Een oplossing kan natuurlijk zijn dat er meer woningen ter beschikking worden gesteld voor de opvang van het toenemende aantal daklozen. Maar, dat kost allemaal geld en de grote steden claimen dat zij onvoldoende financiële middelen hebben om het daklozenprobleem een halt toe te roepen.

Belemmerende langere wachttijden
De grote steden kampen verder ook nog eens met steeds langere wachttijden voor een woning, hetgeen alleen maar bemoeilijkend en remmend werkt. Het wordt zo langzamerhand tijd dat deze belemmerende wetgeving eindelijk eens structureel wordt aangepast en opgelost. Als er geen afdoende landelijke maatregelen worden getroffen om het toenemend aantal daklozen een halt toe te roepen, dan is het einde niet in zicht en zal het aantal alleen maar blijven stijgen.   

103 bedden
In Utrecht zijn sinds kort 103 bedden waar daklozen de nacht kunnen doorbrengen. Dat is inclusief de extra 15 bedden die de gemeente Utrecht de afgelopen zomer al eerder ter beschikking stelde aan de Stadhuisbrug/Koningin Wilhelminalaan. Maar het aantal is sowieso niet toereikend en dus moeten mensen soms worden geweigerd, terwijl ze wel recht hebben op een nachtopvang.

Den Haag, laat je ballen zien
Een zeer onwenselijke situatie waaraan een halt moet worden toegeroepen. Of de minister-president en de verdere Haagse bestuurders gehoor zullen geven aan de oproep van de grote gemeenten om daadwerkelijk met fundamentele oplossingen te komen, is vooralsnog een vraag.
Dat er echter iets aan de daklozenopvang moet gebeuren, staat buiten kijf. Dus Den Haag, laat je ballen zien en doe hier iets aan!

030 Utrecht Economie & Duurzaamheid - Met de herontwikkeling van het evenementencomplex richt Jaarbeurs de ogen op de toekomst.

Lees meer...

Foto: Joris Louwes (DW 2019)

030 Utrecht Duurzaamheid - Het is ongekend wat er op dit moment in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt. De organisatie van de Duurzame Week in Utrecht volgt de RIVM-maatregelen nauw en neemt deze zeer serieus. De gezondheid van eenieder staat wat ons betreft altijd voorop.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Alpine, de Utrechtse marktleider in gehoorbescherming, bouwt zijn positie verder uit met de overname van het Franse Acoufun; een specialist in gehoorbescherming. Bovendien wordt de groep hiermee, middels exclusieve partnerships met Formula 1®, MotoGP™ en 24h du Mans®, wereldwijd leider in gehoorbescherming bij gemotoriseerde events.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij & Politiek – Als voetganger is het even wennen aan al die nieuwe regels die momenteel zijn ingevoerd voor de binnenstad van Utrecht. Het gaat ook allemaal niet vanzelf en dus moeten verkeersregelaars met de regelmaat van de klok ingrijpen.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij  – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben. Daarnaast hoeven rechtzoekenden geen contact op te nemen met het Juridisch Loket voor korting op de eigen bijdrage bij doorverwijzing naar een advocaat.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij/Gezondheid/Lifestyle - Dak- en thuislozen in opvangcentra worden in het hele land goed in de gaten gehouden door onder andere Het Leger des Heils.

Lees meer...

Fotograaf Ben Houdijk

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Boekhandel Broese behoort tot de oudste en grootste boekhandels van Nederland. Veertig jaar lang vormde Broese een begrip op de hoek van de Oudegracht en de Stadhuisbrug. Maar het huurcontract met de gemeente Utrecht liep ten einde.

Lees meer...

030 Kunst & Cultuur - Het zijn spannende weken voor museum IJsselstein. Als de gemeenteraad niet akkoord gaat met een additionele subsidie moet het museum zijn deuren sluiten.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Het bestaat al een paar jaar, maar het wordt steeds drukker op de Utrechtse grachten. De grachten van de Domstad lenen zich perfect voor een relatief nieuw fenomeen: suppen. Op een grote, stabiele surfplank rechtop rond peddelen.

Lees meer...

030 Utrecht Lifestyle/Gezondheid - Op donderdag 12 maart van 19.00 tot 21.00 uur organiseert ‘Utrecht in Dialoog’ een avond bij  Bosshardt Zuilen waar men met elkaar in gesprek gaat over ‘Lekker en gezond eten’.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Jacqueline Rosier van de Friese voetbalvereniging Drachtster Boys is gisteravond uitgeroepen tot Clubheld van het Jaar 2019. Twaalf provinciewinnaars kwamen gister samen in Utrecht voor de landelijk uitreiking. Een vierkoppige jury met onder meer oud-schaatser Erben Wennemars koos uiteindelijk unaniem voor de inzending uit Friesland. Volgens de jury is Rosier de drijvende kracht achter de voetbalvereniging. Daarnaast zet zij zich maatschappelijk in middels een samenwerking met het naburige AZC. De Friezin ontvangt naast de eervolle nationale titel 'Clubheld van het Jaar 2019' een groot feest voor de gehele club. De Clubheld van het Jaar verkiezing is een initiatief van het AD en de regiotitels (PZC, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia) in samenwerking met Rabobank, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt