Projectleider Erwin van Asselt ontvangt de prijs uit handen van Hugo de Jonge. Fotograaf: Phil Nijhuis/ Ministerie van WVS.
Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Politiek Maatschappij -- Door corona moesten horecagelegenheden, maar ook de buurthuizen, op 16 maart 2020 hun deuren sluiten. De kwetsbaarheid van hun bezoekers kennende, zocht Buurthuis De Boog juist de mensen op. Met het snelgroeiende project Buurtmaaltijden Overvecht bewezen de initiatiefnemers dat ze deden wat nodig was. Na het winnen van de Utrechtse Vrijwilligerstrofee slepen ze daarmee ook de Nationale Vrijwilligersprijs 2021 binnen. Donderdagavond ontvingen ze die prijs uit handen van Hugo de Jonge.

Demissionair minister De Jonge verraste de winnaars tijdens een werkbezoek met de uitreiking van de prijs. De Jonge: “Het werk van vrijwilligers is ongelofelijk belangrijk voor al die verenigingen, wijkprojecten, buurthuizen en andere initiatieven die ons land rijk is. Juist nu. Allemaal dankzij vrijwilligers die tijd vrijmaken om iets moois te betekenen in het leven van een ander. BuurtMaaltijden is daar een prachtig voorbeeld van: mensen uit de buurt die zich met liefde inzetten om hun medebuurtbewoners een maaltijd en een goed gesprek te bezorgen. Een terechte winnaar!”

Er waren 144 mededingers naar de Nationale Vrijwilligersprijzen. Twaalf daarvan wonnen een videoproductie ter waarde van € 3.000, -. Buurtmaaltijden Overvecht ontving ook een geldprijs van € 7.500,-, ter beschikking gesteld door de VriendenLoterij.

13.000 maaltijden 

Initiatiefnemer Erwin van Asselt besloot op dag 1 van de lockdown de verse producten bij de horeca in Utrecht op te halen en deelde ze met studenten uit aan de mensen in de wijk die het goed konden gebruiken. Het idee om BuurtMaaltijden te maken voor mensen in de wijk Overvecht sloeg aan. Binnen twee weken lieten er drie keer per week beroepskoks hun creativiteit los op de opgehaalde producten. Tijdens de lockdown ontstond een grote behoefte aan meer verbinding. Op bevrijdingsdag in heel Utrecht trok de actie "vrijheid met een BuurtMaaltijd" veel aandacht. Bekende en betrokken Utrechters haakten aan. Met de inzet van meer dan 100 vrijwilligers zijn er die dag meer dan 1.100 maaltijden in Utrecht gratis bezorgd. Inmiddels zijn ze meer dan 13.000 maaltijden verder en liggen er plannen om van het burgerinitiatief een sociale onderneming te maken.

Diversiteit en corona

In het oordeel van de jury speelde het bereiken van nieuwe gezichten een belangrijke rol. Naar het thema van het huidige Nationaal jaar vrijwillige inzet was organisaties gevraagd aan te tonen wat ze doen in hun organisatie zodat mensen zichzelf kunnen zijn. Het juryrapport luidt ‘Wat de harten van de jury ook sneller doet kloppen is dat de maaltijden aangepast kunnen worden op verzoek of  na feedback van de ontvanger. Dat is een helder voorbeeld van inclusie.’ Daarnaast keek de jury hoe organisaties in hadden gespeeld op corona. Organisaties die van deze last een daad hadden gemaakt, wekten de sympathie van de jury. Buurtmaaltijden wist niet alleen goed de mensen te bereiken die het nodig hadden. Ze kregen ook nog eens een enorme hoeveelheid vrijwilligers op de been om in de wijk met elkaar te verbinden.

Naast deze winnaar hebben 133 vrijwilligers tijdens de uitreiking de VriendenLoterij Passieprijs ter waarde van 250 euro gewonnen. De VriendenLoterij stelt de prijzen beschikbaar. Dorine Manson, Managing Director: “Wij steunen maatschappelijke initiatieven die het leven mooi maken, die zich inzetten voor het welzijn van mensen zoals Nationaal Ouderenfonds, Stichting Met je Hart maar ook ruim 3300 plaatselijke clubs en verenigingen. Zij kunnen niet bestaan zonder vrijwilligers. Daarom zijn wij trots dat wij, dankzij onze deelnemers, financieel kunnen bijdragen aan de Nationale Vrijwilligersprijzen om zo deze inspirerende vrijwilligers en projecten in het zonnetje zetten en iedereen te bedanken voor die onmisbare vrijwillige inzet.”

Foto: Projectleider Erwin van Asselt ontvangt de prijs uit handen van Hugo de Jonge. Fotograaf: Phil Nijhuis/ Ministerie van WVS.

Runners Date

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

04 augustus 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Razendsnel in huis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen