Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Politiek- Vredesbeweging PAX geeft vrouwen in de nationale Vredesweek een podium in Tivoli Vredenburg. Vrouwenactivisten gaan op dinsdag 22 september in gesprek met Sigrid Kaag; minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking én feminist. ,,De focus ligt voor mij niet op het label. Het gaat erom wat je ermee doet.”

De grootste vredesorganisatie van Nederland zet zich al 70 jaar in voor een menswaardige en vreedzame samenleving. De organisatie komt in de nationale Vredesweek in actie: PAX organiseert van 19 t/m 27 september allerlei activiteiten. Filmavonden, masterclasses en debatten komen samen in de Power to the People-programmering. De jaarlijkse manifestatie richt zich op activisme en solidariteit. Vrouwenrechten staan centraal onder het thema:  Who’ll change the world? Girls!

De presentatie is in handen van Nancy Poleon: oprichter van BrandedU en een ware vrouwenactivist. ,,Mijn bedrijf richt zich op de bevordering van de positie van vrouwen in het bedrijfsleven. En dat is nodig, want wij vrouwen zijn veel te bescheiden.” Na een korte introductie roept ze de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking het podium op: ,,Ik geef het woord aan minister Sigrid Kaag.”

Feministische politiek
,,Overal ter wereld staan vrouwen in de frontlinie van protestbewegingen", begint Sigrid Kaag (D66) haar verhaal. ,,Neem de vrouwelijke protestbeweging in Belarus, de demonstrerende vrouwen in Minsk en het boegbeeld van de klimaatprotesten de Zweedse Greta Thunberg. Allemaal sterke vrouwen die vechten voor een betere toekomst." De minister steunt de organisatie al jaren. ,,PAX ken ik al ruim voordat ik minister werd en ik vind het een zeer goede organisatie. Chapeau to PAX!” De minister vertelt over de vredesorganisatie die niet alleen naar kritische burgers in Nederland luistert. PAX werkt ook met activisten in conflictgebieden. ,,Tijd om te videobellen met het Midden-Oosten." 

Er wordt contact gezocht met vrouwenactivist Waha Ibrahim. Vanuit Irak schakelt ze live in en vertelt over haar droom van een stralende toekomst voor iedereen in Irak. ,,Vooral de vrouwen verdienen meer aandacht." De minister knikt instemmend en vertelt over haar bezoek aan Irak. ,,Ik uit mijn respect voor de vrouwen die ondanks het gevaar hun stem laten horen. Ik ben niet in de positie om ze te adviseren, maar wel om ze te steunen.” 

Conservatief Nederland
Het publiek bestaat vanavond voor tachtig procent uit vrouwen. Minister Kaag benadrukt dan ook de lage mannelijke betrokkenheid. ,,Ja er zijn vanavond jammer genoeg weinig mannen. Daar moeten we met z’n allen nog aan werken.” Nederland is blijkbaar conservatiever dan we zelf toelaten. Het is volgens Kaag dan ook geen toeval dat we nog nooit een vrouwelijke premier hebben gehad. ,,We moeten op sommige terreinen wat beter naar onszelf kijken. Je doet dit samen: man én vrouw.”

Een podium met vrouwenactivisten 
Drie vrouwen lopen onder luid applaus het podium op: sociaal activiste Devika Partiman, kunstenaar Katinka Simonse en journalist Clarice Gargard. Drie feministen die al jaren strijden voor een rechtvaardige samenleving. Eenieder op haar eigen manier. Devika doet het sinds drie jaar via haar stichting Stem op een Vrouw. Katinka Simonse, beter bekend onder haar artistiek pseudoniem Tinkebell, komt met maatschappelijk geëngageerde kunstprojecten. En benoemt vanavond de oneerlijke verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars. ,,We zien op veilingen dat de prijzen van kunst van vrouwen een stuk lager ligt. Onbegrijpelijk: het is tijd voor verandering!” 

Tot slot maakte journalist Clarice Gargard zich hard voor discriminatie. Ze demonstreerde tegen zwarte Piet en zet zich in voor de Black Live Matters-beweging. ,,Activist beschrijft niet wie ik ben maar wat ik doe. De ongelijkheid in de samenleving is duidelijk te zien.” 

 

Mediamarkt

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

25 januari 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Greenchoice

Advertentie