Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Maatschappij & Politiek – Als voetganger is het even wennen aan al die nieuwe regels die momenteel zijn ingevoerd voor de binnenstad van Utrecht. Het gaat ook allemaal niet vanzelf en dus moeten verkeersregelaars met de regelmaat van de klok ingrijpen.

“De meeste personen die wij aanspreken vatten het goed op. Sommigen zuchten als je hen op de regels attendeert en lopen zonder iets te zeggen naar de volgende straat. Je merkt wel dat het nieuw is voor iedereen”, aldus een van de verkeersregelaars. De nieuw door de gemeente ingevoerde maatregelen moeten er in het centrum voor zorgen dat voetgangers op zaterdag en zondag meer ruimte krijgen.


Eenrichtingsverkeer
Op verschillende plekken (Oudegracht tussen Stadhuisbrug en de Viebrug, Bakkerstraat, Zakkendragerssteeg, Drieharingstraat, Vinkenburgstraat, Hekelsteegdegracht) is nota bene zelfs eenrichtingsverkeer ingevoerd; eenrichtingsverkeer voor voetgangers. Het moet niet veel gekker worden, lijkt me zo.  


Voetgangersrotonde…
Op de kruising van de Mariastraat en de Steenweg is een voetgangersrotonde die ervoor moet zorgen dat men elkaar veilig kan passeren. Ook hier staan verkeersregelaars klaar voor extra instructie.
Rotondes in het verkeer zijn natuurlijk zeer gebruikelijk, maar aan rotondes voor voetgangers is echt even wennen. Op de Lange Elisabethstraat en de Choorstraat heeft de gemeente ook nog eens pijlen op de grond aangebracht om voetgangers er aan te herinneren om toch vooral rechts te blijven lopen. Voor verschillende winkels en marktkramen zijn ook nog eens speciale markeringen op de stoep aangebracht zodat het wachtende winkelende publiek weet waar ze in de rij moeten staan …


Verkeerslichten
Naast de bovengenoemde maatregelen zijn ook de verkeerslichten rond het Vredenburg en de Lange Viestraat aangepast. Deze blijven langer op groen staan voor voetgangers om grote groepen wachtende personen te vermijden. Aan ondernemers heeft de gemeente gevraagd om alle uitstallingen zoals borden, vlaggen en rekken naar binnen te halen om op die manier meer ruimte voor voetgangers te bieden. 

De gemeente komt de komende weken met nog meer maatregelen om meer ruimte op straat te creëren. Bekijk de website van de gemeente voor meer informatie.

Mediamarkt

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

14 augustus 2020

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Greenchoice

Advertentie