Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Maatschappij – Volslagen onverwachts en tot grote ontsteltenis van  iedereen moeten de oude bejaarde bewoners van De Keizershof verkassen.

De 43 bewoners van zorgflat De Keizershof moeten begin januari allemaal wegwezen. Een conflictsituatie tussen zorgaanbieder ‘Ontzorgd Wonen’ en vastgoedinvesteerder ‘Coltavast’ leidt tot een onverwachte verhuizing. Ze zijn de dupe van onduidelijke investeringen en moeten op hun oude dag op zoek naar een nieuwe woning. 

Conflict
Het pand zou niet meer geschikt zijn om zorg in te verlenen en dus wil Coltavast alleen investeren in zelfstandige woningen in het pand. De zorgaanbieder betaalde schijnbaar geen huur meer aan de investeerder. Veel bewoners zijn van slag. ,,Om op je oude dag nog ergens anders te worden ondergebracht, terwijl ik hier al jaren woon. Ja dat is pijnlijk", zucht een bewoner. ,,Er wordt gewoon geen rekening met ons  gehouden.: 

Zorgaanbieder ‘Ontzorgd Wonen’ heeft er alles aan gedaan, maar tevergeefs. Wel meldt deze dat alles tot in de puntjes wordt geregeld. ,,Bewoners hoeven niet ongerust te zijn. Alle veertig bewoners zullen in januari veilig verhuizen naar diverse andere geschikte locaties. Er zijn meer zorgaanbieders en er zitten ook positieve aspecten bij. Sommige komen bijvoorbeeld dichterbij hun kinderen te wonen. Tot slot verhuist een deel naar andere locaties van Ontzorgd Wonen."

Politieke onduidelijkheid
De hele situatie en werkwijze was volgens de PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, VVD en SP ‘ondoorzichtig’ en ‘onduidelijk’. Het was bijvoorbeeld lang niet helder of alle bewoners al vervangende woonruimte hadden. Ook de gemeente Utrecht betreurt de ontstane situatie in de Keizershof. “Dit past niet bij ons beeld van zorgvuldige ouderenzorg”, schrijft wethouder Maarten van Ooijen. ,,Helaas kan de gemeente Utrecht geen rol spelen in dit soort situaties. Wij hebben noch met Ontzorgd Wonen, noch met Coltavast een contract of juridische relatie."  Wel heeft de wethouder met beide partijen gesproken. “Het lijkt erop dat bewoners in dit soort situaties onvoldoende huurrechten hebben”, aldus Van Ooijen.

Runners Date

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

24 september 2021

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Razendsnel in huis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen