Vorst in april is heel normaal.
Politiek & Maatschappij
Typography

030 De Bilt Politiek Maatschappij – In april kan het al heerlijk lenteweer zijn, maar ook winters weer hoort echt bij april. Vorst is iets wat in de hele maand april nog regelmatig voorkomt en tijdens de eerste helft van april is matige vorst geen zeldzaamheid. Dus ook dit jaar kan dat gebeuren volgens Jaco van Wezel van Weeronline.

De koudste aprilnacht ooit vond plaats op 12 april 1986 met -6,6 graden. Over alle weerstations werd het record op dezelfde datum gemeten. In Deelen werd het -9,4 graden.

Gemiddeld vier keer vorst in april

April telt gemiddeld vier officiële vorstdagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur ’s nachts in De Bilt tot onder het vriespunt daalt. Op de Veluwe en in Twente komen gemiddeld zes vorstdagen voor en elders in het midden, zuiden en oosten 4 à 5. De kustprovincies kunnen rekenen op 0 tot 3 vorstdagen.

In 1917 kwam het tot maar liefst 14 officiële vorstdagen in De Bilt. Dit recordjaar wordt op de voet gevolgd door 1906 met 13 vorstdagen en 1929 met 12 vorstdagen. De top-10 van jaren met meeste officiële vorstdagen ooit bestaat vrijwel geheel uit jaren vroeg in de vorige eeuw. Alleen 2003 staat ertussen als redelijk recent jaar met 10 vorstdagen. Recordhouder over alle stations is 1917 met maar liefst 20 lokale vorstdagen op weerstation Eelde!

IJs op de sloten

Op de sloten kan soms nog wat ijs ontstaan. Een heel enkele keer werd er zeer lokaal zelfs nog geschaatst, na een koude maart. Dit was voor het laatst in 2013 het geval.

Er zijn slechts veertien jaren waarin het niet tot officiële vorst kwam. De laatste april zonder vorst in De Bilt was in 2018. Met 0,0 graden als laagste waarde bleef vorst nipt uit. In 2009 was de laagste waarde van de maand 2,4 graden. Nooit eerder was de laagste temperatuur van april op het landelijk hoofdstation zo hoog.

 

Runners Date

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

29 juni 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Razendsnel in huis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen