Het wordt moeilijker voor starters een woning in Utrecht te vinden. Foto: Margaret Polinder
Politiek & Maatschappij
Typography

030 Utrecht Politiek Maatschappij – Alleenstaande starter met een modaal inkomen? In de provincie Utrecht heb je dan gemiddeld €86.942 eigen geld als inleg nodig om je eerste huis  van 60m2 te kunnen kopen. In Soest en Zeist zijn de starters aanzienlijk beter af.

In geen enkele Nederlandse provincie ligt dit bedrag zo hoog. In de provinciale hoofdstad gaat het zelfs om ruim €145.000 eigen geld, dat naast het maximale hypotheekbedrag nodig is om überhaupt kans te maken op een eigen huis. 

Dit en meer blijkt uit de Eigengeldkaart van vergelijkingssite Independer op basis van Jumba-data. In 23 van de 26 Utrechtse gemeenten hebben ‘vrijgezelle modale starters’ meer dan €50.000 eigen geld nodig voor een woning van 60m2. In zeven gemeenten in Utrecht is dit zelfs meer dan een ton. Deze bedragen staan overigens los van het maximale hypotheekbedrag én overbieden. Bij kopers boven de 35 jaar zal nóg meer eigen inleg nodig zijn: zij hebben namelijk geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Alleenstaande woningkopers hebben het hiermee in Utrecht zwaarder dan elders in Nederland. De landelijk gemiddelde eigen inleg voor een woning van 60m2 ligt namelijk veel lager: €38.000. 

Bovenop maximale hypotheek

Marga Lankreijer, hypotheekexpert van Independer: ”Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking”.  Ook het forse overbieden op een woning, dat nu gebruikelijk is, kan vaak niet in het hypotheekbedrag worden opgenomen. “Dat moet dus met jouw eigen centen gebeuren. Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later”, aldus hypotheekexpert Lankreijer.

Meeste eigen geld nodig in stad Utrecht en Oudewater

Alleenstaande starters met een bruto jaarsalaris van €38.000 (modaal inkomen) leggen momenteel in Utrecht het meeste eigen geld in voor de aankoop van een woning. Bovenop de maximale hypotheek die ze krijgen, moeten zij zo’n €145.684 inleggen om een woning van 60m2 te bemachtigen. Ook in Oudewater (€131.188), Bunschoten (€119.802) en Eemnes (€117.614) hebben vrijgezellen een flinke zak geld nodig.

“Het kopen van een woning lijkt steeds meer weggelegd voor de happy few. Dit probleem begon in de grote steden in de Randstad, maar verspreidt zich nu over bijna het hele land”, zegt Sander van der Aa van woonplatform Jumba.

Aantrekkelijker opties in de provincie

Anno 2022 zijn Utrechtse woningen het ‘voordeligst’ in de gemeente Rhenen. Toch leg je hier als alleenstaande starter met een modaal salaris alsnog zo’n €34.723 eigen geld in voor de koop van je eerste woning. Ook in Veenendaal (€38.582), Soest (€46.831) en Zeist (€56.596) hebben starters minder eigen inleg nodig voor een woning van 60m2 dan elders binnen de provincie.

 Foto: Margaret Polinder via Unsplash  

Runners Date

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

29 juni 2022

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine

Razendsnel in huis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen