Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

030 Utrecht Economie Duurzaamheid Educatie - “Wij verkopen zelfgemaakte hondenspeeltjes van gerecyclede jeans. Uit ons marktonderzoek, waarop ca. 300 mensen reageerden via het Instagram account van onze hond, blijkt dat € 14,95 een goede prijs is voor ons product”, zegt Babette. Zij is een van leerlingen van het Christelijk Gymnasium Utrecht (CGU) die proberen een microkrediet te bemachtigen, als onderdeel van de Day for Change Actie. Met een kleine lening starten de leerlingen in groepjes een eigen duurzaam bedrijf. De winst die ze maken komt ten goede aan ondernemende mensen wereldwijd.

Tijdens de Day for Change Actie maken leerlingen kennis met duurzaam ondernemen en omgaan met geld. De Gymnasium-4 leerlingen die economie of bedrijfseconomie volgen, ervaren hoe je met een klein beetje geld méér geld kunt verdienen, en tegelijkertijd helpen zij anderen om een bijdrage te leveren aan de realisering van de Global Goals: het mes snijdt aan twee kanten! Van idee naar uitvoering Half maart gaf Day for Change de aftrap met een gastles over Wereldburgerschap en de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) of Global Goals van de Verenigde Naties.

Daarna kregen zij een gastles over Duurzaam Ondernemen. In groepjes gingen leerlingen vervolgens brainstormen, marktonderzoek doen en een ondernemingsplan maken, waarbij goed moest worden gelet op duurzaamheid. Daarna werd het echt spannend: leerlingen presenteerden hun plannen aan een ‘kredietcommissie’, met daarin ondernemende leden van de medezeggenschapsraad van het CGU, docenten van de school en Inge Reyntjes van Stichting Day for Change. Bij goedkeuring van de pitch gingen ze aan de slag met hun gloednieuwe bedrijf.

Duurzame en creatieve ideeën Handgemaakte kaarsen van gerecycled kaarsvet @relightyourcandles, fietskratjes via @had_je_al_een_kratje en hondenspeeltjes gemaakt van gerecyclede jeans @Rehuggable; de jury zag allerlei duurzame en creatieve ideeën voorbijkomen. Deze creatieve plannen werden uiteraard beloond. Met een lening van maximaal € 75,- konden de leerlingen hun bedrijfjes opstarten.

De komende weken gaan de leerlingen verder aan de slag met de uitvoering. Samenwerken, initiatief nemen, omgaan met geld, en klanten en doorzetten zijn slechts een paar voorbeelden van vaardigheden die de leerlingen ontdekken. Docenten Rutger Hendriks en Wim van der Kamp zijn erg blij met het project. “Het idee om je eigen onderneming met echt (!) geld te mogen starten, maakte onze leerlingen direct enthousiast. Ze gingen gelijk met elkaar overleggen over welk bedrijf ze wilden starten. Naast enthousiaste leerlingen is het bijdragen aan een betere wereld oftewel de Global Goals ook een van de redenen om deel te nemen aan Day for Change. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen hun ondernemende talenten ontwikkelen én leren om positief bij te dragen aan de samenleving. Day for Change past daar heel goed bij. De steun vanuit Gemeente Utrecht, Utrecht4Global Goals en Rabobank Utrecht maken het plaatje compleet.”

Viktor, leerling: “Day for Change is het leukste project dat ik op school heb gehad, vooral omdat je veel zelf moet doen, je leert veel over wat je kunt en ook wat niet haha! Het samenwerken alleen al was superleuk, samen iets moois verzinnen. Als ons bedrijfje echt gaat lopen, dan gaan we er na het project zeker mee door!”

Meedoen?
In samenwerking met Rabobank Utrecht en Utrecht4GlobalGoals laat Stichting Day for Change leerlingen van 10 t/m 16 jaar in Utrecht e.o. kennismaken met duurzaam ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld.

Interesse?
Meedoen is nog mogelijk! Stichting Day for Change Day for Change zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem. Goed voor mens, dier en planeet. Jaarlijks doen zo’n 6.000 leerlingen op ruim 100 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs en MBO mee aan de Day for Change Actie. Ze ervaren dat ondernemerschap en inzet bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid, maar ook aan een rechtvaardiger wereld en duurzame ontwikkeling.

Voor meer informatie en contact: https://dayforchange.nl

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

14 juni 2021

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Gadgets

MobileMobile

One.com

Alles voor de auto

AutoAuto