In Utrecht worden experimenten met het Mobilitylab gehouden
Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

030 Breukelen Economie Duurzaamheid Educatie – Uit 41 aanmeldingen zijn 19 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2022. Zij gaan de komende maanden aan de slag om samen met bedrijven of overheden hun oplossing voor uiteenlopende mobiliteitsproblemen te gaan testen.

Mobility Lab, het startup-programma op het gebied van mobiliteit, koppelt de geselecteerde startups onder het motto ‘Niet lullen maar testen!’ aan een aansprekende eerste klant, waar ze hun innovatie kunnen bewijzen in de praktijk. Dit jaar is ook de provincie Utrecht toegetreden als partner van Mobility Lab. 

Internationaal

Startups uit binnen-en buitenland meldden zich aan voor de 6e editie van Mobility Lab. Voor het 9 maanden durende programma zijn uiteindelijk 19 nationale en internationale startups geselecteerd. 10 startups komen uit Nederland en de overige deelnemers zijn afkomstig uit België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Turkije, Singapore en Amerika. De startups gaan hun innovatieve oplossing testen in de regio’s Utrecht, Rotterdam, Noord-Brabant of Limburg. 

Duurzame mobiliteit 

Er wordt overal in Nederland en het buitenland gewerkt slimme mobiliteit op een zo veilig en duurzaam mogelijke manier. Ook bij de diverse inzendingen van dit jaar staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Er doet onder meer een startup uit Breukelen mee, die via een app de actuele situatie op de weg en van de openbare ruimte laat zien, zodat wegwerkzaamheden duurzamer, makkelijker en veiliger verlopen. Ook wordt gewerkt aan 100% fossielvrije, off-grid oplaad hubs voor elektrische auto's en vrachtwagens en aan revolutionaire hoge druk luchtmotoren voor de voortstuwing van alle voer- en vaartuigen die nu op diesel, benzine of gas rijden of varen. Tevens is een startup geselecteerd die energie overal toegankelijk wil maken door middel van een slim inzetbaar en makkelijk te vervoeren zonnepaneel.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid is ook een aantal deelnemers actief. Er is bijvoorbeeld een startup geselecteerd die een veiliger proces van aanmeren biedt bij een kade of sluis door middel van een sensor-oplossing. Er neemt een startup deel die zorgt dat data op een betrouwbare en veilige manier tussen machines en infrastructuur verstuurd wordt; iets dat ook in de mobiliteitswereld een steeds belangrijkere rol speelt. En er wordt een innovatie gepresenteerd die rijervaringen aangenamer en vooral veiliger wil maken door de bestuurder bewust te maken van bijvoorbeeld vermoeidheid, agressie, angst en afleiding tijdens het rijden.

Deelvervoer

Deelvervoer komt ook dit jaar weer aan bod tijdens Mobility Lab. Een startup bezorgt bijvoorbeeld elektrische deelauto's op maat uit een postcode pool. Ook worden er buurtstallingen gevuld met deelvervoer aangeboden en tevens een SAAS-platform voor het organiseren en optimaliseren van shuttle services voor werknemers. Dit systeem biedt tevens de mogelijkheid om CO2-uitstoot en reductie van het werknemerstransport nauwkeurig in kaart te brengen. Vanaf januari 2023 zal dit immers verplicht worden voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.

Testen bij launching customers

De komende maanden koppelt Mobility Lab de geselecteerde startups door middel van speeddates aan zogenaamde launching customers. Dit zijn partijen met een specifiek mobiliteitsprobleem waar innovatie mogelijk een oplossing kan zijn. 

Mobility Lab gaat de startups introduceren bij meer dan 100 verschillende bedrijven en overheden. Zo doen onder andere Achmea, Zuid Limburg Bereikbaar, Ahoy Rotterdam en Brabants MobiliteitsNetwerk mee. Met een ideale match tussen startup en launching customer wordt er een innovatie pilot op maat ontwikkeld, waarna de mobiliteitsoplossing van de tekentafel in de praktijk wordt getest. 

 

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

17 augustus 2022

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Gadgets

MobileMobile

One.com

Alles voor de auto

AutoAuto