Vreugde tijdens de prijsuitreiking van Skills the Finals. Foto: Michiel Ton.
Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

030 Utrecht Economie Duurzaamheid Educatie -- Afgelopen vrijdagavond vond de prijsuitreiking plaats van de Nederlandse kampioenschappen voor beroepen in de Jaarbeurs. Utrechtse studenten namen hierbij de nodige prijzen mee naar huis.

John van Houdijk en Nathan den Besten wonnen namens Yuverta de eerste prijs in de categorie ‘Hovenier’. Ook Jill Oomen van MBO Utrecht nam een gouden medaille naar huis als kampioen 'Managementassistent'. Een zilveren medaille werd gewonnen door Marcel Zeeman en Mohammad Al Nasaan van ROC Midden Nederland voor de categorie ‘Entree Horeca’. Bronzen medailles waren er ook. Voor Dylan Fernhout van diezelfde school voor de wedstrijd ‘Stucen’ en voor David Bilder en Sanne van Rosmalen van MBO Utrecht voor respectievelijk de competities ‘Onderwijsassistent’ en ‘Pedagogisch Medewerker’. Brandon van Hesteren en Sophie Sulman van Yuverta tenslotte pakten knap de derde plaats in de categorie ‘Horeca, Bakkerij & Recreatie’ voor het vmbo.

700 finalisten vakmensen

Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april 2022 gingen 700 finalisten uit het (v)mbo in ruim zestig vakwedstrijden met elkaar de strijd aan. Inzet: eeuwige roem en soms zelfs een directe baanaanbieding. De deelnemers werden ter plekke gejureerd. En het werd hen niet eenvoudig gemaakt. Tegelijk met de wedstrijden kwamen leerlingen uit het primair onderwijs en studenten uit het vmbo en het mbo de sfeer proeven en zich oriënteren op een toekomstige opleiding. Hoeveel toeschouwers kun je hebben als je wordt geëxamineerd? De ontlading was vrijdagavond dan ook groot bij alle vakmannen en vakvrouwen, zoals stucers, bloembinders, patisiers, lassers en dierenverzorgers.

De Nederlandse Kampioenschappen worden ieder jaar op een andere plek gehouden. Dit jaar waren de Utrechtse mbo’s (ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, Grafisch Lyceum, Nimeto en Yuverta) de gastheer. En voor die Utrechtse mbo’s pakten de wedstrijden goed uit. Meerdere van hun studenten pakten een medaille zoals je hier al kon lezen.

Direct een baan tijdens de avond

Dat de tekorten in bepaalde sectoren groot zijn, is bekend. Dat werkgevers de finalisten vrijdagavond direct een baan en kaarten voor de Formule 1 aanboden, onderstreept nog maar eens hoe groot die schaarste is. Maar laat ook zien ook hoe aantrekkelijk en belangrijk mbo’ers zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt. En dat was precies de bedoeling van het evenement: een mooi podium voor vakmannen en vakvrouwen uit het vmbo en het mbo.

De prijsuitreiking in de Jaarbeurs werd vrijdagavond onder meer gedaan door burgemeester Sharon Dijksma en vertrekkend wethouder mbo Klaas Verschuure. Hij maakte zich de afgelopen jaren sterk voor het mbo. Door zijn samenwerking met de Utrechtse mbo-instellingen werden onder meer een overkoepelende Utrechtse mbo studentenraad en extra leer-, stage- en werkplekken gerealiseerd. Bij deze gelegenheid onderstreepte Verschuure nog maar eens dat wat hem betreft elke stad, dus ook Utrecht weer, een mbo wethouder verdient.

 

Vreugde bij de uitreiking van de prijzen tijdens Skills - the Finals. Foto: Michiel Ton.

 

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

29 juni 2022

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Gadgets

MobileMobile

One.com

Alles voor de auto

AutoAuto