Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography

030Utrecht Economie/duurzaamheid - Het all female scholierenteam Team Eight van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht heeft op 31 oktober de Young Climathon Utrecht 2019 gewonnen. Ze bedachten een creatief plan voor de vraag: ‘Wat zijn oplossingen voor wateropvang in de stad, die samen groot effect hebben voor klimaatadaptatie?’

De vraag was ingebracht door Jeroen Onck van Utrecht Natuurlijk. De winnaars hadden een origineel en onderbouwd plan bedacht om The Wall in Utrecht te voorzien van een groen dak, zoals een polderdak of sedumdak. De scholieren hadden de integrale benadering goed begrepen. Ze hadden rekening gehouden met verschillende belangen, zoals winkeliers, het winkelpubliek en de gemeente. Andere casusinbrengers waren Vrumona (circulaire drinkverpakkingen) en Rathenau Instituut (de bijdrage van living labs aan systeemverandering).

Young Greenhouse programma
De winnaars zullen samen met de 2e en 3e prijswinnaars hun idee naar het volgende niveau brengen tijdens het Young Greenhouse programma, dat 15 november van start gaat. Experts uit het bedrijfsleven zullen hen hierin coachen, in combinatie met inspiratiesessies over waarde creëren, samenwerken en een pitch-training.

Young Climathon
De Young Climathon is een eendaagse snelkookpan, afgeleid van hackatons, waarin grote groepen hackers in korte tijd een softwareprogramma bouwen. In een Climathon gaan de scholieren proberen in 1 dag een oplossing te bedenken voor een echte klimaatcasus van een bedrijf of gemeente. Een jury van experts beoordeelt of de oplossingen innovatief en onderbouwd zijn, en aansluiten bij de markt.
De Young Climathon vormde het slot van een serie School Innovator lessen die Stichting Technotrend heeft gegeven op scholen in Utrecht en omgeving. Honderden middelbare scholieren zijn dit najaar bezig met leerzame en inspirerende School Innovator lessen. Ze hebben enorme stappen gezet om de uitdagingen van klimaatverandering aan te gaan. Circulaire economie, energietransitie en klimaatadaptatie spelen hierbij een grote rol.

Ecosysteem
De School Innovator lessen en Young Climathons zijn onderdeel van het Young Innovators programma, een meerjarig onderwijsprogramma van EIT Climate-KIC, het grootste public-private partnership van Europa. Bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden zijn betrokken bij de programma-activiteiten. Deze samenwerkingen versterken de band tussen onderwijs en het beroepsleven die samen een ecosysteem vormen.
De Young Innovators lessen en de Young Climathons worden georganiseerd en aangeboden door Stichting Technotrend (www.stichtingtechnotrend.nl
Young Climathon Zeist
Op 12 november organiseert Stichting Technotrend nog een Young Climathon. Deze vindt plaats op het Christelijk Lyceum Zeist, Lindenlaan 23, 3707 EP Zeist. Hier gaan 220 leerlingen van het CLZ met casussen aan de slag.

030 Utrecht Economie & Duurzaamheid - Met de herontwikkeling van het evenementencomplex richt Jaarbeurs de ogen op de toekomst.

Lees meer...

Foto: Joris Louwes (DW 2019)

030 Utrecht Duurzaamheid - Het is ongekend wat er op dit moment in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt. De organisatie van de Duurzame Week in Utrecht volgt de RIVM-maatregelen nauw en neemt deze zeer serieus. De gezondheid van eenieder staat wat ons betreft altijd voorop.

Lees meer...

030 Utrecht Economie - Alpine, de Utrechtse marktleider in gehoorbescherming, bouwt zijn positie verder uit met de overname van het Franse Acoufun; een specialist in gehoorbescherming. Bovendien wordt de groep hiermee, middels exclusieve partnerships met Formula 1®, MotoGP™ en 24h du Mans®, wereldwijd leider in gehoorbescherming bij gemotoriseerde events.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij & Politiek – Als voetganger is het even wennen aan al die nieuwe regels die momenteel zijn ingevoerd voor de binnenstad van Utrecht. Het gaat ook allemaal niet vanzelf en dus moeten verkeersregelaars met de regelmaat van de klok ingrijpen.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij  – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben. Daarnaast hoeven rechtzoekenden geen contact op te nemen met het Juridisch Loket voor korting op de eigen bijdrage bij doorverwijzing naar een advocaat.

Lees meer...

030 Utrecht Maatschappij/Gezondheid/Lifestyle - Dak- en thuislozen in opvangcentra worden in het hele land goed in de gaten gehouden door onder andere Het Leger des Heils.

Lees meer...

Fotograaf Ben Houdijk

Lees meer...

030 Utrecht Cultuur - Boekhandel Broese behoort tot de oudste en grootste boekhandels van Nederland. Veertig jaar lang vormde Broese een begrip op de hoek van de Oudegracht en de Stadhuisbrug. Maar het huurcontract met de gemeente Utrecht liep ten einde.

Lees meer...

030 Kunst & Cultuur - Het zijn spannende weken voor museum IJsselstein. Als de gemeenteraad niet akkoord gaat met een additionele subsidie moet het museum zijn deuren sluiten.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Het bestaat al een paar jaar, maar het wordt steeds drukker op de Utrechtse grachten. De grachten van de Domstad lenen zich perfect voor een relatief nieuw fenomeen: suppen. Op een grote, stabiele surfplank rechtop rond peddelen.

Lees meer...

030 Utrecht Lifestyle/Gezondheid - Op donderdag 12 maart van 19.00 tot 21.00 uur organiseert ‘Utrecht in Dialoog’ een avond bij  Bosshardt Zuilen waar men met elkaar in gesprek gaat over ‘Lekker en gezond eten’.

Lees meer...

030 Utrecht Sport - Jacqueline Rosier van de Friese voetbalvereniging Drachtster Boys is gisteravond uitgeroepen tot Clubheld van het Jaar 2019. Twaalf provinciewinnaars kwamen gister samen in Utrecht voor de landelijk uitreiking. Een vierkoppige jury met onder meer oud-schaatser Erben Wennemars koos uiteindelijk unaniem voor de inzending uit Friesland. Volgens de jury is Rosier de drijvende kracht achter de voetbalvereniging. Daarnaast zet zij zich maatschappelijk in middels een samenwerking met het naburige AZC. De Friezin ontvangt naast de eervolle nationale titel 'Clubheld van het Jaar 2019' een groot feest voor de gehele club. De Clubheld van het Jaar verkiezing is een initiatief van het AD en de regiotitels (PZC, BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, de Gelderlander, de Stentor en Tubantia) in samenwerking met Rabobank, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA.

Lees meer...

Drogisterij

Merchandise NL Magazine

Mediamarkt