Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Boekenvak - Het boek ‘De avond is ongemak’ van de Utrechtse schrijver Marieke Lucas Rijneveld (28) is doorgedrongen tot de shortlist van de International Booker Prize 2020.

Tot op heden was het niemand gelukt om zo ver door te dringen. Marieke Lucas Rijneveld is de eerste Nederlander die is genomineerd voor de International Booker Prize 2020.

Shortlist
Harry Mulisch en Tommy Wieringa haalden net als Rijneveld de longlist van de International Booker Prize. Zij werden genomineerd voor de literatuurprijs, maar bereikte niet de shortlist. Rijneveld is de eerste Nederlander die wél deze lijst heeft bereikt. 

De International Booker Prize is de meest prestigieuze prijs voor in het Engels vertaalde literatuur die is uitgebracht in Ierland. Op de shortlist staan nog vijf andere romans. De winnaar van de International Booker Prize wordt op 19 mei bekendgemaakt en krijgt 50.000 pond dat wordt verdeeld tussen schrijver en vertaler. 

The Discomfort of Evening
De Engelse vertaling van Rijnevelds boek ‘De avond is ongemak’ (‘The Discomfort of Evening’) is op de prestigieuze literatuurprijs geplaatst. Er staan in totaal dertien boeken op de lijst. De prijs wordt uitgereikt voor een vertaalde roman. Rijneveld won dit jaar al de Peter van Straaten Psychologieprijs. 
‘De avond is ongemak’ gaat over een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van Jas, de hoofdpersoon. De lezer ziet door haar ogen hoe de familieleden omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn zo met het verlies bezig dat ze niet zien hoe Jas, haar zusje Hanna en haar broer Obbe langzaam ontsporen. 

Foto: Marieke Lucas Rijneveld

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken