Cultuur & Uitgaan
Typography

Foto: Marieke Lucas Rijneveld
030 Utrecht Kunst/Cultuur/Boekenvak - Het boek ‘De avond is ongemak’ van de Utrechtse schrijver Marieke Lucas Rijneveld (28) is doorgedrongen tot de shortlist van de International Booker Prize 2020.

Tot op heden was het niemand gelukt om zo ver door te dringen tot deze international Booker Prize en dus kan iedereen trots zijn op Marieke Lucas Rijneveld, de eerste Nederlander die dat wèl is gelukt en die is genomineerd voor de International Booker Prize 2020.

Harry Mulisch en Tommy Wieringa haalden net als Rijneveld de longlist van de International Booker Prize en werden genomineerd voor de literatuurprijs. Rijneveld is de eerste Nederlander die nu ook de shortlist heeft bereikt voor deze indrukwekkende en toonaangevende Booker Prize.

De International Booker Prize is de meest prestigieuze prijs voor in het Engels vertaalde literatuur die is uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Op de shortlist staan nog vijf andere romans.
De winnaar van de International Booker Prize wordt op 19 mei bekendgemaakt en krijgt 50.000 pond dat wordt verdeeld tussen schrijver en vertaler. Daarnaast krijgt elke genomineerde op de shortlist 1000 pond.

De Engelse vertaling van Rijnevelds boek ‘De avond is ongemak’ (‘The Discomfort of Evening’) is op de prestigieuze literatuurprijs geplaatst. Er staan in totaal dertien boeken op de lijst. De prijs wordt uitgereikt voor een vertaalde roman die verschijnt in het Verenigd Koninkrijk of Ierland.
Rijneveld won voor ‘De avond is ongemak’ dit jaar al de Peter van Straaten Psychologieprijs. Ze schreef tot nu toe twee dichtbundels en een roman.

‘De avond is ongemak’ gaat over een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van Jas. De lezer ziet door haar ogen hoe de familieleden omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn zo met het verlies bezig dat ze niet zien hoe Jas, haar zusje Hanna en haar broer Obbe langzaam ontsporen.

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Advertentie

Vliegtickets