Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur & Uitgaan - Slot Zuylen is op 18 november decor van het satirische toneelstuk 'De absolute vrijheid of het gejij en gejou', een vertaling van een toneelstuk van Belle van Zuylen: La Parfaite Liberté ou les vous et les toi uit 1795. Na succesvolle opvoeringen in mei van dit jaar in Den Haag, komt het toneelstuk nu ‘thuis’.

Het toneelstuk is de uitgelezen kans om kennis te maken met de unieke vrouw Belle en haar geboorteplek Slot Zuylen.

Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (1740-1805), beter bekend als Belle van Zuylen, schreef het toneelstuk als een satirische reactie op het Franse toneelstuk La Parfaite Egalité ou les tu et les toi. Hierin werd beweerd dat het vervangen van het beleefde aanspreekwoord vous door het informele toi de gelijkheid bevorderde. Vanwege de Franse Revolutie werd Belle’s satirische versie destijds niet opgevoerd. Er was toentertijd weinig aandacht voor toneel, en zeker niet voor werk van een vrouwelijke toneelschrijfster.

Twee voorstellingen

Op 18 november wordt het stuk maar liefst twee keer opgevoerd door het gezelschap Première Parterre. Première Parterre is een particulier theater aan huis, opgericht door Gepke Witteveen (regisseuse) en Jaap Broekmans. Aan Première Parterre zijn professionele acteurs verbonden, waaronder Joop Keesmaat (Somberman's Actie). De Nederlandse vertaling van het stuk is geschreven door Carel Alphenaar.

 

Programma:
10.30 - 11.30 uur: rondleiding
12.00 - 13.00 uur: 1e opvoering De absolute vrijheid met aansluitend een lunch
13.30 - 14.30 uur: rondleiding
15.00 - 16.00 uur: 2e opvoering De absolute vrijheid met aansluitend een hapje en een drankje

Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 030-2440255.

Klik hier voor meer informatie.

Evenementen Slot Zuylen december:
Eindejaarsrondleidingen – 28 t/m 30 december.

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Advertentie

Vliegtickets