Optreden in Tivoli Vredenburg
Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- Op woensdag 31 augustus 2022 presenteert het Festival Oude Muziek Utrecht in TivoliVredenburg de Utrechter Passion. Thomas Höft schreef op de muziek van Bachs Johannes-Passion een nieuwe tekst, die vertelt over discriminatie van en geweld tegen LHBTIQA+ personen vroeger en nu.

De Johannes-Passion van Bach weet elk jaar opnieuw honderdduizenden concertbezoekers te ontroeren. Dramaturg Thomas Höft – in 2019 nog co-curator van het Festival Oude Muziek Utrecht – durfde het te aan om op de onwerelds mooie muziek van Bach een nieuwe tekst te schrijven, over de discriminatie van LHBTIQA+ personen door de eeuwen heen. Ensemble ĀRT HOUSE 17 en topsolisten als Dietrich Henschel verklanken niet het lijdensverhaal van Jezus, maar impactvolle verhalen uit de queer geschiedenis, waarmee de focus wordt verlegd van de kerk naar het stadsplein.

Dramatische gebeurtenissen

Centraal staan de dramatische gebeurtenissen van 1730-1731, toen het verraad en de vervolging van homoseksuelen ontaardde in de beruchte Utrechtse sodomieprocessen. Tientallen mannen vonden hierbij de dood. Ook klinkt het verhaal van de Pruisische trans persoon Anastasius Lagrantinus Rosenstengel, die in 1721 werd geëxecuteerd in opdracht van Frederik Willem I. Maar ook recente gebeurtenissen komen aan bod, zoals de schietpartij in een gay nachtclub in Orlando in 2016.

Een krachtige boodschap

De achttiende-eeuwse verhalen van de Utrechter Passion vonden plaats tijdens het leven van Bach. Zijn muziek leent zich perfect voor het vertellen van deze verhalen, aldus Thomas Höft: “Bach hergebruikte zijn muziek zelf ook en maakte hierbij geen onderscheid tussen wereldlijke en geestelijke werken; het overbrengen van een verhaal via de muziek stond centraal. De nieuwe tekst stelt ons in staat om de urgentie en actualiteit van Bachs kunst op een heel directe manier ervaren.”

De Utrechter Passion bevat een krachtige boodschap die gehoord moet worden en dwingt ons te reflecteren op het heden door naar het verleden te kijken. Deze voorstelling is onderdeel van Utrecht 900.

Kaarten zijn verkrijgbaar via oudemuziek.nl. Dit concert wordt ook live gestreamd via streamingsdienst Early Music Television (EMTV) en uitgezonden op NPO Radio 4 door AVROTROS Klassiek.

Foto: Muha Ajjan via Unsplash
 
 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken