Cultuur & Uitgaan
Typography

030 Utrecht Cultuur Uitgaan -- Seeing The Unseen is een uniek fotografieproject waarbij blinde, slechtziende en ziende jongeren samenwerken. De jongeren ontdekken gedurende het project hoe zij met fotografie hun eigen verhaal kunnen vertellen, onder leiding van Anja Ligtenberg.

De foto’s zijn in Stadsschouwburg Utrecht te zien tot 11 mei 2022. Op woensdag 20 april om 15.00 uur opent Oscar Kocken de tentoonstelling, met een demonstratie van de techniek en een presentatie door de leerlingen van hun eigen verhaal. Iedereen is welkom. De opening en expositie zijn gratis toegankelijk.

Schilderen met licht

De kick-off van het project was een multi-zintuiglijke rondleiding in het Van Gogh Museum. Vervolgens gingen 12 blinde, slechtziende en ziende jongeren van de scholen Bartiméus VSO en Stichtse Vrije School uit Zeist aan de slag met het ‘Seeing the Unseen’ fotografieproject. Onder leiding van Anja Ligtenberg werkten de jongeren aan een fotoserie waarin ieder zijn eigen verhaal vertelt. De jongeren maakten daarbij gebruik van de techniek ‘schilderen met licht’, die is namelijk voor blinden, slechtzienden en zienden toepasbaar op dezelfde manier.
Bij schilderen met licht worden foto’s veel meer in het hoofd, lichaam en met andere zintuigen gemaakt dan met de ogen. De (blinde) fotograaf/regisseur bespreekt en beschrijft vooraf wat hij wil laten zien. De foto wordt gemaakt in het totale donker en de belichting wordt gedaan met zaklampen. Alles wat met de zaklamp verlicht wordt, komt op de foto.

Internationaal collectief

De werkwijze van schilderen met licht is ontwikkeld door het Seeing With Photography Collective in New York, een collectief van blinde, slechtziende en ziende fotografen waar Anja Ligtenberg deel van uitmaakt. Zij introduceerde de methode in Nederland onder de naam Seeing the Unseen. Het project biedt de blinde en slechtziende jongeren een kans om in aanraking te komen met een medium dat op het eerste gezicht voor hen onmogelijk lijkt. Het biedt een nieuwe vorm van communicatie en zelfexpressie. Voor een blinde of slechtziende is het een kans om iets van zichzelf en zijn wereld te laten zien in een visueel medium.
Het bijzondere van de werkwijze van schilderen met licht is, is dat zij voor blinden en zienden gelijk is. Hierdoor komt een gelijkwaardige samenwerking tot stand, waardoor wederzijds begrip ontstaat en vooroordelen verdwijnen.
Dit project van Seeing The Unseen werd mede mogelijk gemaakt door:  Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Stichting tot Verbetering van het Lot der Blinden, Bartiméus VSO Zeist, Stichtse Vrije School Zeist.

Beeld: Eline Koffeman Welcome to Wonderland

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Boeken

BoekenBoeken